Βότανα και μπαχαρικά για να αντιμετωπίσουμε το κρύο…γράφει η Νατάσα Δ. Τρουμπούκη!

Όταν πέφτει η θερμοκρασία ένα πράγμα μας ενδιαφέρει κυρίως… να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό. Είναι η ιδανική στιγμή για ζεστά ρούχα, κουβερτούλες, κάλτσες και κούπες από ζεστό κακάο. Είναι επίσης η στιγμή να σκαλίσουμε τα ράφια της κουζίνας μας και συγκεκριμένα εκείνο το με τα μπαχαρικά και τα βότανα γιατί έχω να σας πω ότι υπάρχουν αρκετά που αυξάνουν το αίσθημα της ζέστης και θωρακίζουν το σώμα από λοιμώξεις και κρύο!

Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά και πως μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας:

Τζίντζερ ή Πιπερόριζα

Αυτή η πικάντικη και αρωματική ρίζα έχει μια ιδιαίτερη γεύση που μπορείτε να την απολάυσετε τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα, αλλά και σε ροφήματα. Εκτός από τα οφέλη του στο γαστρεντερικό (βοηθά με τις πρωινές αδιαθεσίες στις εγκύους και ηρεμεί τις στομαχικές διαταραχές γενικότερα), έχει βρεθεί οτι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Όταν η κυκλοφορία του αίματος είναι καλή, μειώνεται η αίσθηση του κρύου, ενώ επιπλέον βοηθά να χαλαρώνουν οι τεντομένοι μυς και να ελαττώνονται οι ανατριχίλες.

Κάρδαμο

Από την αρχαία Ελλάδα, την Ινδία μέχρι και την Αίγυπτο τα οφέλη του κάρδαμου για την υγεία μας είναι αρκετά και είναι γνωστά εδώ και αιώνες. Με την υπέροχη, αρωματική του γέυση χρησιμοποιήται πιο συχνά στην ινδική κουζίνα αλλά και σε αρκετά χειμερινά “εορταστικά” πιάτα. Έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον μεταβολισμό. Όταν κάτι (στην δική μας περίπτωση ο μεταβολισμός) κινείται πιο γρήγορα, παράγεται θερμότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν ο μεταβολισμός μας είναι γρηγορότερος, το σώμα μας νιώθει πιο ζεστό. Στην κουζίνα μας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σούπες, φαγητά με κοτόπουλο (κυρίως φούρνου), ψητά ψάρια και σε πολλά γλυκίσματα! Ακόμα δοκιμάστε να το προσθέσετε στον καφέ σας… είμαι σίγουρη πως θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Κανέλα

Για εμένα προσωπικά, η κανέλα είναι το κατεξοχήν χειμωνιάτικο / Χριστουγεννιάτικο μπαχαρικό (…μαζί με το γαρύφαλο). Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική βοηθά να “απορροφηθεί” η περίσσεια υγρασία από το σώμα και και αποτελεί ισχυρό θερμαντικό. Ως αφέψημα, βελτιώνει σημαντικά τη φτωχή κυκλοφορία του αίματος, ζεσταίνοντας τα άκρα με φυσικό τρόπο. Παράλληλα έχει ισχυρή αντισηπτική δράση και προστατεύει από λοιμώξεις και ιούς! Δε χρειάζεται νομίζω να επισημάνω ότι η χρήση της στην κουζίνα μας είναι κάτι παραπάνω από ευρεία… Παντός είδους κρέατα, πουλερικά, σούπες, ροφήματα, γλυκά και η λίστα είναι ατελείωτη….

Σκόρδο

Ακόμα ένα ισχυρό αντισηπτικό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο, πίσω από το οποίο υπάρχει μια πραγματική επιστημονική εξήγηση για τις θερμαντικές του ιδιότητες. Το σκόρδο αποτελεί ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό. Πράγμα που πρακτικά οδηγεί σε καλύτερη κυκλοφορία (πάλι) και αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος.

Πιπέρι

Καγιέν, τσίλι ή απλό μαύρο πιπέρι, όποιο είδος και να διαλέξετε να ξέρετε ότι σίγουρα θα ανεβάσετε θερμοκρασία. Το πιπέρι έχει παρόμοιες “θερμαντικές” ιδιότητες όπως το τζίντζερ το κάρδαμο και το σκόρδο. Αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό και φυσικά βελτιώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος ώστε να “ανεβάζουμε” θερμοκρασία από μέσα προς τα έξω.

Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που προσθέτουν τακτικά πιπέρι στο φαγητό τους, ίσως πρέπει να αρχίσετε να το κάνετε. Και για μια έξτρα δόση θερμότητας θα σας πρότεινα να προσθέσετε λίγο πιπέρι στο κακάο σας! Θα εκπλαγείτε με το πόσο ζεστά θα σας κάνει να νιώσετε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...